Tableau Ders 40: Pane/Table

Bugün önemli iki kavram üzerinde duracağız. Table ve Pane.

Öncelikle grafik üzerinde daha sonra Crosstab olarak size bu iki kavramı anlatmaya çalışacağım. Bunun için yine Tableau’nun içerisindeki Sample – Superstore datasını kullanacağız.

Aşağıda her yıl için aylık satış değişim grafiği yer alıyor. Bütün tablo için ortalama satışı 52.937 ₺ olarak görmekteyiz (Table). Eğer bunu Pane olarak seçseydik bütün yılların ortalama satışını değil her yılın kendi içerisindeki ortalama satışını görecektik. Yani bu örnekte bütün yıllar Table, her bir yıl Pane‘dir.

Table;

Screenshot_1

Pane;

Screenshot_2

Pekala ne olduğunu anladıysak crosstab örneğimize bir bakalım. Aşağıdaki şekilde worksheet’i oluşturalım ve Profit’e tıklayarak Percent of Total diyelim.

Screenshot_7

Profit’e tıklayalım ve aşağıdaki gibi Compute Using -> Pane (down) diyelim.

Screenshot_8.png

Analysis -> Totals -> Show Column Grand Totals ve Add All Subtotals seçelim. Böylece Grand Total ile birlikte her bir Pane’nin altına toplam yüzdeleri yazdırmış olacağız.

Screenshot_3.png

Şimdi Compute Using -> Pane (down) dediğimiz için her bir kategori toplamı %100 olarak görünüyor. Çünkü her bir kategori, biliyoruz ki bir pane.

Pekala Compute Using’i gelin biraz daha kurcalayalım.

Örneğin, Table Across diyelim.

Screenshot_5.png

Artık her satırın yüzdelerinin toplamı %100 olacak şekilde hesaplanıyor. Eğer Table (down) deseydik bu sefer sütun bazında kategorilerin toplam yüzdelerinin toplamı %100 olacak şekilde hesaplanacaktı.

Burada diğer seçenekleri deneyerek sizde inceleyebilirsiniz. İsterseniz daha rahat görmek için Column Grand Total‘a ek olarak ekrana bir de Analysis -> Totals -> Show Row Grand Totals‘ı alabilirsiniz. Böylece yatay ve dikey olarak yüzde toplam hesaplamalarını açıkça görebilirsiniz.

Rakamlarınızda bir sorun varsa şuna dikkat edelim lütfen!

Göstermek istediğiniz hesaplamanız örneğin; [satış] olmamalı, sum([satış]) olmalıdır.

Sorularınızı olursa lütfen yorum olarak bana iletin.


Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.